1 Temmuz 2016 Cuma

BASIN AÇIKLAMASI

Basın açıklamamızı Proje Grubu üyelerimizden Utku Medet Genç yaptı. Konuklara "Hoşgeldiniz" diyerek başladığı konuşmasını, Hiroşima Barış Parkı web sitesinde yayınlanacak metni okumak üzere Nilay Can'ı davet ederek bitirdi.



Basın Açıklamamız;


Konak Kent Konseyi bünyesinde Ocak ayında çalışmaya başlayan Çocuk Hakları Çalışma grubumuz 11-15 yaş arası 12 çocuktan oluşmaktadır. Ülkemizde ardı ardına patlamaların yaşandığı günlerde güvenlik nedeniyle bir toplantımızı iptal etmek durumunda kalmıştık.

Çocuk haklarını çalışırken en temel hakkımız olan yaşam hakkının korunamaması üzerine yaptığımız 
bir sonraki toplantıda Sadako Sasaki'nin  öyküsüyle tanıştık.


“2. Dünya savaşında Hiroşima’ya düşen atom bombası birçok cana kıyar. Hayatta kalanları ise uzun vadede etkiler. Bomba düştüğünde 2 yaşında olan Sadako Sasaki iyi bir öğrenci, başarılı bir sporcu olarak büyür. 12 yaşına geldiğinde büyük bir yarışa hazırlanırken hastalanır. Atom bombasının yaydığı radyasyona bağlı olarak bir çok insan gibi lösemiye yakalanır. Zamanının çoğu hastanede geçirmektedir. Onu ziyarete gelen bir arkadaşı 1000 turna kuşu efsanesinden söz eder. Bir dilek dileyerek 1000 turna kuşu yaparsan, dileğinin gerçek olacağını anlatır efsane. Arkadaşı altın renkli bir kağıttan ilk turna kuşunu öğretir Sadako’ya. 644 ncü turna kuşunu yapabilir en son. Hastalığı ilerler ve ölür Sadako. Tüm bu süreçte bir günlük tutar. Arkadaşları geri kalan 356 turna kuşunu tamamlarlar. Sadako’nun günlüğünü yayınlarlar. Bir turna kuşu kulübü kurarlar. Ardından bir kampanya başlatırlar. Bu kampanyayla Hiroşima Barış Parkına Sadako Sasaki anısına bir anıt heykel yapılır. Dünyanın her yerinden kâğıttan yapılan turna kuşları bu parka gönderilir ve Sadako ile arkadaşlarının barış dileği tekrarlanır.”

Bu öyküden etkilenen çalışma grubumuz "Barış İçin Diren Çocuk" projesini geliştirdi. 

26 Mart 2016 tarihinde turna kuşu yapmayı öğrendik. 

Projemizle ilgili çalışmalarımızı paylaşmak için bir blog açtık.


Facebook’ta Barış İçin Diren Çocuk isimli bir sayfamız var.

İlk etkinliğimizi ;

23 Nisan’da  Agora Parkı'nda mülteci arkadaşlarımızın da katıldığı çocuk şenliğinde yaptık. O gün 331 turna kuşuna ulaştık.

24 Nisan’da  Yurtoğlu Parkı'ndaydık ; 79 turna kuşu yaptık.

25 Nisan’da Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı İzmir Şubesinin "Çocuk Haklarının Neresindeyiz?”panelinde 31 turna kuşu yaptık.

2 Haziran’da Alsancak'ta “Kentte Ekolojik Yıkıma Karşı Dayanışma var” etkinliğine katıldık 40 turna kuşu yaptık.

21 Haziran’da  Alsancak’ta “ Dünya Mülteciler Günü Etkinliği” ne katıldık 31 turna kuşu yaptık.

Konak Anadolu Lisesi
Her birimiz okullarımızda, sınıflarımızda, sosyal kulüplerimizde,arkadaşlarımıza, öğretmenlerimize, ailelerimize turna kuşu yapmayı öğrettik ve Sadako’nun öyküsünü anlattık. 

Barış için çaba harcadık. 

Bugüne dek birlikte 1400 turna kuşu yaptık. 


Bu kuşlardan 1000 tanesini tek tek ipe dizdik. Ailelerimizde bize konuda destek verdiler. Birlikte çalıştık. 


Turna kuşlarının uçlarına kayıklar yaptık. Kıyılarımızda boğularak ölen çocukların anısına. Turna kuşları barışa uçarken hiçbir çocuk vatansız kalmasın, bombalardan kaçarken sularda boğulmasın, artık çocuklar ölmesin diyerek.


Bugün bu 1000 turna kuşunu Japonya’ya, Hiroşima Barış Parkına yollayacağız. Sadako Sasaki Anıtı'nda 6 Ağustos Barış Gününde sergilenmek üzere. 




Yol ücretini kendi harçlıklarımızdan ve ellerimizle yaptığımız kitap ayraçlarından elde ettiğimiz gelirle sağlıyoruz.



Turna kuşu yapmaya ve anlatmaya devam edeceğiz. Hayallerimiz var, barış kültürünü yayabileceğimiz bir birlik kurmak istiyoruz. Ama en çok büyüklerin bizi duymasını, görmesini ve çocukların barış için direnmek zorunda kalmamasını diliyoruz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder